Please Release Me
Een alternatieve release voor onverdiend onverdeelde films
Clipboard02.jpg

April An Elephant Sitting Still

 
An Elephant Sitting Still

An Elephant Sitting Still
Bo Hu
2018 / 230'
China
Mandarijns gesproken / Nederlands ondertiteld
Met o.a. Yu Zhang, Yuchang Peng, Uvin Wang.

Ze zeggen dat er in de Noord-Chinese stad Manzhouli een olifant verblijft die gewoon neerzit en de wereld negeert.

Manzhouli wordt een obsessie voor een aantal mensen, een verlangen om te ontsnappen aan de neerwaartse spiraal waarin ze zich bevinden. Ook voor schooljongen Bu, die op de vlucht slaat nadat hij pestkop Shuai de trap afduwde. Bu's klasgenoot Ling is weggelopen van haar moeder en gevallen voor de charmes van haar leraar. Shuai's oudere broer Cheng voelt zich verantwoordelijk voor de zelfmoord van een vriend. En ten slotte is er meneer Wang, een opgewekte gepensioneerde man wiens zoon hem in een tehuis wil plaatsen.

Vier dagen, vier mensen. Van zonsopgang tot zonsondergang. De trein vertrekt naar Manzhouli, waar een olifant neerzit en de wereld negeert.

An Elephant Sitting Still wordt het eeuwige debuut van Hu Bo, die zelf uit het leven stapte net voor zijn eigen première. Symbolisch voor dit diepmenselijke portret in een egoïstische maatschappij en het Chinese leven in kleine dorpen die onder toenemende economische druk komen te staan. Een opmerkelijk debuut dat verwant is met het werk van Kieslowski en Béla Tarr, maar ook met David Foster Wallace’s The Pale King en Chantal Akermans No Home Movie.

Uitzonderlijk vond de film last-minute toch nog distributie, waardoor deze Please Release Me als een avant-première geldt.

Cinema Zuid Antwerpen
vrijdag 26/4 om 18:00, zaterdag 27/4 om 19:00 en zondag 28/4 om 15:00

Cinema Zed Leuven
vrijdag 26/4 en dinsdag 30/4 om 19:30

KASKcinema Gent
donderdag 25/4 om 20:30

Kunstencentrum Buda Kortrijk
dinsdag 30/4 om 19:00

The Roxy Theatre Koersel
donderdag 2/5 en zondag 5/5 om 19:00