Een alternatieve release voor onverdiend onverdeelde films
Please Release Me-HOMEWARD enkel beeld .jpg

Homeward Februari

 

Homeward (Evge)
Nariman Aliev
2019 / 97'
Oekraïne
Oekraïens, Russisch, Krim-Tataars gesproken / Nederlands, Frans ondertiteld
Met o.a. Akhtem Seitablaev, Remzi Bilyalov, …

Wanneer zijn oudste zoon omkomt in de Russisch-Oekraïense oorlog, moet Mustafa een manier vinden om zijn lichaam naar hun thuisland, de door Rusland bezette gebieden van de Krim, te transporteren. Tijdens deze lange en moeilijke pelgrimstocht, probeert Mustafa ook het contact te herstellen met zijn jongere zoon, Alim, die hem vergezelt. Verbonden door het verlies van iemand die ze beiden liefhadden, groeien de vader en zoon langzaamaan dichter naar elkaar toe.

Homeward is doordrongen van de persoonlijke en historische kwellingen van de personages en de geschiedenis van deportatie en discriminatie waarvan ze door hun nalatenschap deel uitmaken. Mustafa is een Krim-Tataar en moslim, zijn zoon heeft zich gevestigd in Kiev als universiteitsstudent en is geassimileerd met het leven in de stad. Beide generaties reageren fundamenteel anders op de ontheemding van hun thuisland.

Regisseur Nariman Aliev, zelf een Krim-Tataar, maakte met zijn indrukwekkende debuutfilm een ontroerend testament van wat de onteigening en de ontkenning van een identiteit betekent voor een volk door te focussen op de vervreemding binnen twee generaties van hetzelfde gezin. Mustafa en Alim botsen in hun tegenstrijdige visies op religie, traditie en identiteit.

Na de massale deportaties van de Tataren onder het Stalinregime werd de Krim sinds 2014 opnieuw ingenomen door de Russische bezetting met een nieuwe golf van vervolging en verdrukking als resultaat. Aliev laat deze spanningen onderhuids broeien, door een confrontatie met grenswachters, een aanvaring met de verkeerspolitie en door Mustafa die met omkoperij of – als dat niet werkt – brute kracht dichterbij zijn doel tracht te komen.

De keuze om geen gebruik te maken van muziek benadrukt en geeft ruimte aan de complexiteit van de emoties van beide mannen. Cinematograaf Anton Fursa kadert de personages in close-ups tijdens hun autoreis van Kiev en schakelt over naar wide shots wanneer het tweetal de Krim nadert. Daar nemen de rurale landschappen de overhand, gebaad in het licht van de ondergaande zon of de mist van een vroege ochtend.

Onze Please Release Me van februari.

*De film werd in een nieuw posterbeeld gevat door graficus en boekbinder Luna Vermeire.

Cinema RITCS Brussel
dinsdag 28/2 om 19:30

KASKcinema Gent
woensdag 15/2 om 20:30

Kunstencentrum Buda Kortrijk
zondag 22/2 om 20:15 en vrijdag 27/2 om 20:15

De Cinema Antwerpen
donderdag 23/2 om 20:30

The Roxy Theatre Koersel
woensdag 22/2

Netwerk Aalst Aalst
tba